2 Ocak 2011 Pazar

Liderlik


''Liderlik öğretilemez, sadece öğrenilebilir.'' (Harold Sydney Geneen) Acaba neden düşündünüz mü? 

''Az sayıda insanı yücelten mucize güç, sektörlerinde, uygulamalarında, azimlerinde, cesur ve kararlı bir mizacın kışkırtıcılığında saklıdır.'' ? (Mark TWAİN)

Liderlik Nedir?
Liderlik değişik şekillerde tanımlanabilir. Bir lider genellikle motive edici, etkileyici, güzel örnekler verebilen ve yol gösteren kişidir. İyi bir lider olmanın gerekleri arasında  insan, etkileme gücü, hedef, ve iletişim olması gerekir diye tanımlanabilir .Liderler otoriter, dominant, işbirliği ruhu, demokrat, oluruna varır şeklinde davranabilirler. Bu liderlik tiplemeleri ne doğru ne de yanlıştır. İyi bir lider içinde bulunan durum ve zamana göre uygun olanı seçer. Ayni şekilde liderin etkisi altındaki grubun yapısı ve ortamda hangi tipin geçerli olmasında etkendir.

İçimizdeki Lider
Herkesin için bir liderlik ruhu gizlidir.Hani liderlik öğretilmez, öğrenebilir demiştik ya.Aslında daha çocukluktan başlar liderlik ruhunu öğrenmemiz. Servise hızla koşarak en ön sırada olma isteği gibi. Birinci ben geldim düşüncesi, ben sizin başınızım demektir. Takım oluşurken sen, sen,sen bendensin diyen elemanlar vardır ya onlar liderlikte ilk adımlarını atmışlardır aslında. Bence herkes liderlik ruhunu ortaya çıkaramaz. Derinlere inip onu oradan alması gerekir.Liderlik güç ve etkinin oyunudur. Bu hayatta güçlüler güçsüzleri daima ezer. Doğaya da liderlik etmek istemez mi insanoğlu, elinden gelen her yere uzanmak ister. Liderliği bireysel liderlik ve toplumsal liderlik olarak ayırmamız gerekir diye düşünüyorum. Ben kendimin lideri Ali ve M.Kemal Atatürk gibi toplum lideri ama ne yazık ki bu hayatta kendisinin liderliğini üslenemeyecek kadar insanlarda var. Hazırlığını yapmadan savaşa çıkan işadamları gibi, yazımı son bir sözle bitirmek istiyorum ;
''Önce planlarını hazırla, sonra donanımını sağla. Bu yüzden savaş konusu, stratejik değerler bölümünden sonra gelir.'' (Li Quan)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder